Dansând prin timp

Despre noi

Trăind într-un oraş bogat în monumente ridicate în perioada secolelor XIII-IX, dorinţa ansamblului de dans Passeggio este aceea de a reînvia atmosfera specifică acestor secole prin intermediul unor activităţi diverse deschise publicului.

Şi pentru că în spatele numeroaselor lupte politice punctate de datele istorice se ascunde o lume fascinantă, o lume mai puţin cunoscută, ne concentrăm pe redescoperirea dansului, a gastronomiei, a vestimentaţiei, a conduitei sociale, a metodelor de petrecere a timpului liber din spaţiul european (în special din Italia, Franţa, Anglia, Spania, dar şi din Transilvania).

Prin tot ceea ce facem încearcăm să fim cât mai autentici – muzica, paşii de dans şi coregrafiile, costumele cusute de noi – toate sunt atent documentate. 

În plus, unii membri au avut ocazia de a participa la cursuri de măiestrie cu coregraful Gábor Kovács (Budapesta), cu coregrafa François Denieau şi Bérengère Bodénan (cu ocazia stagiunilor Academiei din Sablé la Bucureşti şi Cluj-Napoca) sau, în cadrul unor proiecte, cu dansatoarea și coregrafa Mary Collins de la Royal College of Music din Londra.

Suntem un grup de dansatori din Cluj-Napoca. Nu suntem profesionişti pentru că aceasta nu este meseria noastra. Şi, probabil că dacă am fi, nu am mai dansa cu atâta plăcere. Dar asta nu înseamnă că nu suntem perfecţionişti. Dansăm în timpul liber, adică destul de des. Pentru că ne place să ne întâlnim şi să transformăm aceste întâlniri în spectacole.

Dansăm aşa cum se dansa mai demult… Nu dansuri populare, ci dansuri un pic mai vechi. Descifrăm paşi de dans şi coregrafii vechi de sute de ani. Când ne plictisim de dans, răsfoim albume de artă şi apoi croim şi coasem costume.

Nu vrem să ne întoarcem în timp, ci vrem să aducem fragmente şi culori din sec. XIII – XIX în prezent.

MEMBRI

Juhász Csilla

"Arta spală sufletul de tot praful fiecărei zile din viaţa noastră." [Pablo Picasso]

Eke Zsuzsanna

"Vivir con miedo es como vivir a medias." (A trăi cu frică înseamnă a trăi pe jumatate.) [Proverb spaniol]

György Melinda

"Cel mai important lucru pe care îl vei învăţa în viaţă este să iubeşti şi să fii iubit." [Eden Ahbez]

Ana-Maria Juhász

"Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim atunci cand încetăm să ne mai jucăm." [George Bernard Shaw]

László Edit

"Astfel sunt sărbătorile mai scumpe, / Şi rar se-ntorc prin anul sieşi cale, / Doar tainică lumina lor irumpe / Ca-n colier pietrele capitale." [Shakespeare, Sonet LII.]

Burligică Noémi

"Un prieten este o persoană care ştie totul despre tine şi încă te place." [Elbert Hubbard]

Linda Zsazsa Szabo

"Să fii creativ înseamnă să fii îndrăgostit de viață. Poți fi creativ doar dacă trăiești viața în așa fel încât să vrei să îi amplifici frumusețea, să aduci puțină muzică, puțină poezie, puțin dans în viața ta." [Osho]

SZÁSZ HUBA​

"Niciun grad ridicat de inteligenţă, nici o imaginaţie deosebită şi nici acestea două împreuna nu-l formează pe geniu. Iubirea, iubirea, iubirea - este sufletul geniului." [Wolfgang Amadeus Mozart]​