Táncot lejtve a múltban

Rólunk

Trăind într-un oraş bogat în monumente ridicate în perioada secolelor XIII-IX, dorinţa ansamblului de dans Passeggio este aceea de a reînvia atmosfera specifică acestor secole prin intermediul unor activităţi diverse deschise publicului.

Şi pentru că în spatele numeroaselor lupte politice punctate de datele istorice se ascunde o lume fascinantă, o lume mai puţin cunoscută, ne concentrăm pe redescoperirea dansului, a gastronomiei, a vestimentaţiei, a conduitei sociale, a metodelor de petrecere a timpului liber din spaţiul european (în special din Italia, Franţa, Anglia, Spania, dar şi din Transilvania).

Prin tot ceea ce facem încearcăm să fim cât mai autentici – muzica, paşii de dans şi coregrafiile, costumele cusute de noi – toate sunt atent documentate. 

În plus, unii membri au avut ocazia de a participa la cursuri de măiestrie cu coregraful Gábor Kovács (Budapesta), cu coregrafa François Denieau şi Bérengère Bodénan (cu ocazia stagiunilor Academiei din Sablé la Bucureşti şi Cluj-Napoca) sau, în cadrul unor proiecte, cu dansatoarea și coregrafa Mary Collins de la Royal College of Music din Londra.

A Passeggio együttes egy kolozsvári tánccsoport.

Nem vagyunk profi táncosok, hiszen nem ez a szakmánk. Ha azok lennénk, valószínűleg nem táncolnánk ekkora örömmel. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem törekszünk a tökéletességre. Szabadidőnk egy részét a táncolásnak szenteljük, és mivel szívesen találkozunk, ezekből az együttlétekből előadások születnek.

Úgy táncolunk, ahogy a régmúlt korokban tették azt… Nem néptáncot, valamivel régebbi táncokat. Több száz éves tánclépéseket, koreográfiákat fejtünk meg. Néha, a táncokat félretéve, mással is szeretnénk foglalkozni, ilyenkor képzőművészeti albumokat nézegetünk, s ezekből ihletet merítve varrjuk meg jelmezeinket. Eljátszadozunk a színekkel.

Célunk nem az, hogy visszatérjünk a múltba, csupán színfoltokat szeretnénk mutatni a 13–19. század kultúrájából.

MEMBRI

Juhász Csilla

"A tánc a kiválasztott bátrak művészete." [D. Humphrey]

Eke Zsuzsanna

"Vivir con miedo es como vivir a medias." (Félelemmel élni olyan mint félig élni.) [Spanyol közmondás]

György Melinda

"A legnagyobb dolog amit megtanulhatsz, szeretni valakit es ugyanugy szeressenek teged cserebe." [Eden Ahbez]

Ana-Maria Juhász

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." [George Bernard Shaw]

László Edit

"Az ünnepnap azért kápráztat el,/mert szürke napokból ragyog elő,/ Ritkán, ahogy a nyakláncban tüzel/ Itt-ott egy-egy igazi drágakő." [Shakespeare, Szonnet LII.]

Burligică Noémi

"A baratod az, aki mindent tud rolad, es megis szeret." [Elbert Hubbard]

Linda Zsazsa Szabo

"To be creative means to be in love with life. You can be creative only if you love life enough that you want to enhance its beauty, you want to bring a little more music to it, a little more poetry to it, a little more dance to it." [Osho]

SZÁSZ HUBA​

"Sem a nagy tudás, sem a kreativítás nem teszi az embert géniusszá. A szeretet az, amin egy elme alapszik." [Wolfgang Amadeus Mozart]​